Anna Hansen DSUs tale

Anna Hansen er kasserer i den lokale DSU afdeling. Dette er hendes første formelle tale til borgerne. Læs her hvor godt hun gør det

Jeg hedder Anna og jeg sidder som kasserer i DSU Furesø, jeg er super glad for at jeg er blevet inviteret til at komme her i dag og fejre arbejdernes internationale kampdag sammen med jer, og få lov til at tale på vegne af DSU og den unge generation.
Vi mener at ved at være en del af DSU, så kan man være med til at gøre en forskel. DSU er mega vigtig for Socialdemokratiet, for vi kan råbe højt når vi mener at Socialdemokratiet ikke er ambitiøse nok eller f.eks. tager for lidt handlinger i forhold til klimaet eller hvis de glemmer at hjælpe dem der har der svært f.eks. ordblinde. 
En af vores nyere bedrifter er at vi har fået indført obligatorisk screening af alle elever i 1.klasse for at se hvor stor en risiko de har for at blive ordblinde. Der var en masse mennesker, især børn, der blev overset og derfor satte vi i DSU ind. Vi gjorde en forskel, men vi er ikke færdige for der er mere arbejde der skal gøres, men det her var det første skridt i kampen om bedre hjælp til ordblinde. 
Desuden har vi besluttet at vi vil være Socialdemokratiets ideologiske indpiskere, nu hvor der er sammensat en regering hen over midten. Den idé var ikke ligefrem groet i vores baghave, og det var da lige en kamel der skulle sluges, men da det så var gjort, så satte vi det mål for os selv at vi skulle sørge for at regeringen altid vil være mest rød frem for blå og lilla. 
Lad os være mere røde og mere grønne! For fremtiden er hverken Finanslovens eller Regeringens. Fremtiden er vores og vi må og SKAL være ambitiøse på dens vegne.
DSU er en politisk ungdomsorganisation - ikke et ungdomsparti.
Vi kæmper for et Danmark og en verden, hvor der er demokrati, fællesskab, frihed og lighed. Og det gør vi ved at skabe forandring lokalt, nationalt og internationalt og det er vi stolte af.
En af de vigtigste ting som vi i DSU kæmper for, er klimaet. Man hører tit om, at de unge snakker så meget om klimaet, men det er fordi det er vores fremtid der bliver påvirket. Man hører også en masse politikere og bare generelt mennesker i ens hverdag der snakker om at man bør tænke mere på klimaet. Men det er altså ikke nok bare at tænke og snakke om det. Vi skal lave handlinger, og det skal vi gøre nu. For bæredygtig udvikling begynder ikke i morgen, det begynder i dag, og det begynder ikke ved alle de andre, men det begynder ved en selv. 
De fleste kender det, at man aftaler med sig selv at nu vil man gå på slankekur, at man vil spise sundt eller begynde at få noget mere motion. Men så står der lige noget kage på bordet, eller der ligger noget slik ovre i skuffen, så starter man jo bare i morgen. Men så inviterede naboen lige på kage, så vi venter bare til i morgen igen. 
I de fleste tilfælde kan man godt udskyde en slankekur eller en løbetur, men vi kan ikke blive ved med at udskyde klimaet, for det har vi kommet til at gøre i alt for mange år, fordi der har været en for stor uvished om klimaet. Så nu hvor vi ved hvor dårligt det står til, så bliver vi nødt til at gøre noget. Lidt er bedre end ingenting, så selvom man måske ikke kan opfinde bæredygtigt brændstof eller komme på en anden smart opfindelse, så kan vi alle hjælpe til. 
Vi er blevet gode til at sortere vores affald, men vi kan blive bedre. Det kan virke besværligt at skulle sortere affald og det kan måske også være forvirrende at finde ud af hvilket skrald der skal i hvilken skraldespand, men klimaet er så hamrende vigtigt, så vi bliver nødt til at bruge noget tid på at lære hvor flamingoen og mælkekartonerne skal smides hen og vi bliver nødt til at tænke over hvor meget vi bruger bilen og sørge for at komme ned i supermarkedet og pante alle vores flasker.
Dansk Retursystem kunne fortælle at vi danskere i 2021 returnerede mere end 9 ud af 10 tomme flasker og dåser.
Det svarer til 1,9 milliarder enheder der blev returneret og tallet i sig selv lyder imponerende og tilfredsstillende.
Alligevel svarer de sidste 8 procent til at hele 165 millioner flasker og dåser der IKKE returneres og dermed ikke bliver genanvendt. Endnu værre, så betyder det at der potentielt er 165 millioner flasker og dåser som ender i naturen, verdenshavene eller i restaffald og dermed udleder ufattelige mængder CO2. 
Det er også grunden til at bl.a. Vestforbrændingen en gang imellem bliver nødt til at lukke ned for de store ovne der ellers brænder affald fra både Furesø, Egedal og andre kommuner 24 timer i døgnet. Det skyldes at der i ovnene smelter metal fast, hvilket de bliver nødt til at fjerne manuelt for at ovnene kan fungere. Hver gang en ovn skal slukkes koster det 1 mio. kr. Og i timerne, hvor ovnene ikke er i gang, genereres der ikke strøm og energi, den regning ender i sidste ende hos forbrugerne og ejerne som er kommunerne.
Derfor er det så vigtigt at vi får de sidste procenter med - jeg tror på at vi kan gøre det bedre hvis vi hjælper hinanden. Og husk at vores danske pantsystem er et af verdens mest effektive og drives non-profit, hvorfor pengene er vores egne og hører til i vores lommer og ikke i skraldespanden.
Og bare rolig ingen af os kan se os helt fri fra at tage nogen ufornuftige og uhensigtsmæssige valg en gang imellem. Men det handler om at vi i det store hele tager ansvaret på os, og forstår, at hver enkelt bidrag er med til at gøre en forskel, og dermed er med til at redde en lille bitte del af vores kæmpe store planet. Derfor skal vi sørge for at løfte den her opgave med klimaet i fællesskab, for hvis alle bare gør lidt, så tror jeg at vi kan gøre en forskel. 
I DSU kommer vi f.eks. også med opfordringer fra lokalafdelingerne til de enkelte kommuner såsom at sætte solceller på kommunalt ejede ejendomme for at skabe mere vedvarende energi eller vi kan lave en kampagne på skolerne der informerer de unge f.eks. om brug af vapes som er meget aktuelt lige nu.
Så næste gang i kigger på ungdommen og tænker at vi er alt for ambitiøse og tror at vi kan redde verden på en dag, så tænk på at vi er jer for 10, 20, 50 eller 70 år siden. Lad os være naive og tro på at vi kan alting, vi skal tids nok finde ud af hvordan tingene hænger sammen og hvor svært det kan være at ændre vaner, regler og lovgivning. Men vi SKAL tænke de store tanker, og vi skal udnytte vores mulighed for at sigte helt mod stjernerne selvom vi måske ikke rammer. Vi har brug for at kunne håbe og drømme om at der om få år ikke vil være flere dieselbiler på vejene selvom virkeligheden måske er at de der vil gå flere generationer før vi er i mål. Men lad os håbe og drømme, for selv hvis vi ikke rammer plet, så rammer vi måske tættere på målet hvis vi hjælper hinanden med at sigte.
Vores allesammens Kim Larsen skrev så fint: ”Hva’ det er de vil med livet, det kan kun de selv forstå. Åh, de smukke unge mennesker, gid de længe leve må”. Så lad os på denne smukke første maj sammen hylde både ham og os, ved at synge netop ”De Smukke Unge Mennesker”.
Tak for ordet, og rigtig god kampdag.
Anna4